8 Maddede Kooperatif Yatırımı Nedir?

8 Maddede Kooperatif Yatırım Nedir

Kooperatif yatırım nedir, kooperatif yatırımın faydaları nelerdir, kooperatif yatırımın yönetim şekli gibi konuları anlatıp, avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Kooperatif yatırım, bireylerin, şirketlerin ya da vakıfların yatırımlarını birlik olarak ortak amaç uğruna ortak hesapta birleştirmesi, güç birliğidir. Kooperatifin oluşumunu sağlayan üyelerdir ve yönetimi yine kooperatifi oluşturan üyeler yapar bu da aktif katılımı ve bağlılığı getirir. . Kooperatif yatırım da, insanlar birleşerek yatırım yaptığı için eşit haklara sahip olmalarını sağlamak adına demokratik yönetim prensiplerine dayalı bir kuruluş vardır. Bu demokratik yönetim, kârı ve riski eşit şekilde bölerek üyelere paylaştırır. Haksızlığa yer verilmeden yönetilir.

 Kooperatif Yatırım ve Kooperatifin Özellikleri Nelerdir?

  1. Kooperatif yatırım yukarıdaki yazıda da belirtildiği üzere insanların birleşmesiyle oluşur. Bu insanlar ortak ihtiyaçlarını çözebilmek için güç birliği yapar. Yani ortak bir sorunun giderilmesi için tasarlanmış bir sistemdir.
  2. Bireyler, sorunlarını çözmek ortaya için ortak bir sermaye koyarlar . Herkes ortaya kendi payına düşen miktarı koyduğu için kooperatif yatırımda sermaye sınırı yoktur.
  3. Ortak ihtiyaç herhangi bir şey olabilir. Taşınmaz ya da taşınır eşya sınırı yoktur. Esas; ortak ihtiyacı karşılamasıdır ve ortak sermayeyle alınmasıdır.
  4.  Kooperatifler süreli ya da süresiz olabilir. Yani anlaşmazlıklar olduğu takdirde kooperatif kapatılabilir.
  5.  Vakıflar, dernekler, şirketler kooperatifte ortak  yatırımcı olabilirler.
  6.  Üyeler kooperatifin yönetiminde rol alır ve kooperatifin finansal destekçileridir. Yani birleşerek kendilerini finanse ederler.
  7.  Üyeler kendi aralarında yönetim kurulu seçerler. Yönetim kurulunda yine üyeler rol alır.
  8.  Kooperatifte genel kurul toplanabilir. Genel kurul kooperatifin en yüksek karar merciisindir.

 Kooperatif yatırımın avantajları nelerdir?

  1. Kooperatiflerde herhangi bir sorunla karşılaşıldığında da güç birliği sağlanır ve risk minimuma kadar indirgenebilir.
  2. Kurulan sistem kalkındırma projesidir. Bu sistemle yatırım yapmak hem ülke ekonomisine hem de bireylere fayda sağlar.
  3. İnsanların birlik olarak ortak fayda için çabalamaları sosyal ilişkileri güçlendirir. Yardımlaşmanın gücü tekrar fark edilir.
  4. Kooperatifin en güzel özelliği güç birliğidir demiştik. Birlikte yapılan alımlar bireysel maliyeti düşürür. Bu sistem böylece maliyet avantajı sağlar.
  5. Ortak alınan malın verdiği hizmet sonucunda elde edilen kâr, üyelere eşit miktarda dağıtılır. Herkes eşit bir kazanç elde eder. Üyeler dilerse elde edilen kâr, yine kooperatif için yatırım olarak kullanılabilir.
  6. Tarım kooperatifleri tarım ürünlerini ortak biçimde ürettiği için tarımsal üretimi arttırır, çiftçiye ve ülke ekonomisine destek sağlar.
  7. Konut kooperatifleri, enerji ve çevre kooperatifleri ve eğitim kooperatifleri de kooperatif yatırımın çeşitleridir. Bütün bu dalların, kooperatif olarak kendilerine, halka ve ülkeye faydası vardır.
  8. Kooperatif yatırımları; çevre koruması, ekonomik verim ve sosyalliğe dayalı bir sistem olduğu için aynı zamanda sürdürülebilir bir projedir.
  9. Bu sistemini sorgulamak çok kolaydır. E-devlet üzerinden yatırımı görüntülemek saniyeler içerisinde gerçekleşir.

 Kooperatif Yatırımın Dezavantajları Nelerdir?

  1. Güç birliğinin avantajları bitmez fakat dezavantajları da vardır. Kooperatif yatırımda demokratik bir yönetim olduğu için herkesin fikri eşit değerdedir. Üyeler arasında fikir ayrılıkları ve çatışmalar olabilir. Bu nedenle ortak bir karar almak bazen uzun sürebilir.
  2. Kooperatif yatırımcılarının bazı ihtiyacı diğer yatırımcıları ekonomik olarak zorlayabilir. Ortak sermayeye bu noktada dikkat etmek ve ihtiyaçları buna göre belirlemek gerekir. Bu, bazı yatırımcıların kâr beklentilerini sınırlayabilir.
  3. Bu sistemde ortak sermayeyle hareket etme ve ilerleme olduğu için başlangıç sermayesini toplamak zor olabilir.
  4. Küçük ölçekli kooperatiflerin yönetiminde karışıklık pek olmaz ama kooperatif büyüdüğünde üyelerin artmasıyla üyeler arasında koordinasyon sağlamak zorlaşabilir.
  5. Üye değişikliği ya da ayrılması tüm yönetimi etkileyeceği için kooperatifin aksiyonunda aksaklıklar olabilir.

Kooperatif Yatırımları Nasıl Yönetilir?

Üyelerin seçtiği yönetim kurulu kooperatifle ilgili stratejik kararlar alır, finansal yönetimi sağlar, kâr ve risklerin takibini yapıp üyelere eşit şekilde dağıtır. Her şeyin ortak olduğu bu sistemde şeffaflık en önemli şeydir. Şeffaf raporlar ve düzenli denetimler yönetimin düzenliliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli rol taşır.
Kooperatif yönetimi  7 üyeyle kurulur. Yönetim kurulunu 3 yönetici, 2 denetçi ve 2 üye oluşturur. Burada gündem maddesi belirlenir. Vaziyet planı ,proje alanının krokisi, ve yönetimde alınan kararlar karar defterine işlenir. Alınan her karar kanun niteliği taşır. Kooperatif sistem devletin denetleyebileceği tek tüzel kişidir. Her yıl devlet tarafından gönderilen bir memur kooperatifin denetimini yapar ve herhangi bir usulsüzlükte ağır yaptırımlar uygulanır. Bu denetleme sisteminin güvenilirliğini arttırır ve soru işaretlerini yok eder.

Kaynakça:

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.1163.pdf